RUJEOLA (POJAR)

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Pojarul sau rujeoala este o boala a copilariei cauzata de un virus. Odata o afectiune frecventa, astazi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces.Perioada de incubatie (durata de la infectie la aparitia primelor simptome) este de 7-14 zile.

Rujeola debuteaza tipic cu simptome ca:

Febra inalta
Tuse
Rinoree
Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita)
La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apara in cavitatea bucala pete mici albe denumite pete Koplik.

La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanseaza eruptia cutanata. De obicei, eruptia debuteaza cu pete rosii plate care apar pe fata, pe linia parului, si se raspandesc in jos la nivelul gatului, trunchiului, bratelor si picioarelor. Petele se pot uni pe masura ce se raspandesc de la cap spre restul corpului. Cand eruptia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. Dupa cateva zile, febra scade si eruptia se estompeaza.
CONTAGIOZITATE
Virusul rujeolei este inalt contagios – traieste in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se raspandeste pe calea aerului, prin tuse si stranut si poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau a stranutat. O alta persoana se poate infecta daca respira aerul contaminat sau atinge suprafata infectata si ulterior isi atinge ochii, nasul sau gura.

Infectia este foarte contagioasa: 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor.

Persoanele infectate pot raspandi virusul cu 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Virusul rujeolei este tipic uman; acest virus nu este transmis de o alta specie.
Complicatii severe

Unele persoane care sufera complicatii severe, precum pneumonia (infectia plamanilor) si encefalita (inflamatia creierului), au nevoie de spitalizare si au risc crescut de deces.

1 din 20 de copii cu rujeola face pneumonie, aceasta este cea mai frecventa cauza de deces la copiii mici.
1 din 1000 de copii cu rujeola dezvolta encefalita, care determina convulsii si poate duce la surzenie sau retard mental
La 1000 de copii cu rujeola, se inregistreaza 1-2 decese.
La femeile insarcinate, rujeola poate provoca nastere prematura sau nasterea unui copil cu greutate mica.

Complicatii pe termen lung

Panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) este o complicatie foarte rara, dar fatala – boala afecteaza sistemul nervos central si se produce la multi ani distanta de infectia initiala cu virusul rujeolei. PEES se dezvolta in general la 7-10 ani dupa ce persoana avut pojar, chiar daca aceasta pare sa se fi refacut complet in urma bolii. Deoarece rujeola a fost eliminata in 2000, PESS este rar raportata in Statele Unite. In randul persoanelor care au facut rujeola in perioada 1989-1991, se estimeaza ca 4 -11 din 10000 de pacienti sunt la risc de a dezvolta PESS. Riscul este cu atat mai mare cu cat persoana a facut boala inainte de varsta de doi ani.

Tratament Naturist

Cordyceps Sinensis 6/zi