Se mai numeşte pietre la fiere sau colecistită calcaroasă. Se dezvoltă în căile biliare intra sau extrahepatice a unor calculi biliari. Boala este mai frecventă la femei şi mai ales peste 40 de ani.
Calculii pot fi din colesterină, bilirubină, carbonat de calciu sau chiar micşti, adică din mai multe din cele de mai sus în amestec.
In general se observă mai mult la cei care abuzează de grăsimi şi au un teren prielnic cu predispoziţie pentru aceste pietre genetic. Majoritatea dintre aceşti bolnavi sufere de asemenea de constipaţie, sau duc o viaţă sedentară fără mişcare şi sunt mai comozi.
Simptomele la început lipsesc, sau sunt foarte şterse, doar uşoare balonări, dureri vagi în hipocondrul drept şi o serie de tulburări intestinale care constau în constipaţie sau diaree.
In cazul în care apar durerile violente înseamnă că acea piatră a început sa se mişte (să migreze), sau se inclavează şi atunci se contractă spastic vezica şi produce dureri. Durerile sunt foarte vii cu aspect de colică biliară şi din hipocondrul drept sau din epigastru de unde apar, au tendinţa de iradiere în spate şi în umărul drept. Durerile sunt frecvent însoţite de o diaree după mese, vărsături biloase, subicter, sau chiar icter şi uneori o stare febrilă.
In cazul în care calculul este chiar la nivelul cisticului, colica biliară este prelungită şi se va repeta la intervale mici, iar când este în coledoc, boala se însoţeşte în mod constant de dureri, icter, febră. In cazuri rare se poate complica cu perforaţia colecistului, peritonite, pancreatite, hidrocolecist, hemocolecist, etc.
Tratament:
Repaus la pat obligatoriu
Aplicaţii de comprese calde în regiunea veziculei care va dilata canalele şi va face mai uşoară migrarea calculului. Cine are posibilitatea poate face băi cu plante medicinale: flori de fân sau paie de ovăz, coada calului, etc. Sunt foarte eficiente.
Dacă are febră în locul compreselor calde se vor pune comprese reci sau chiar pungă de gheaţă.
Regimul alimentar va consta la început numai din ceaiuri, sucuri de fructe sau legume, mai târziu se vor putea adăuga supe de zarzavaturi, compoturi, etc.
In afara crizelor se va alimenta fără sosuri, grăsimi, prăjeli, ciocolată, alcool, tutun. Evitaţi să mâncaţi: heringi, sardele, spanac, conopidă, organe, alcool, drojdie de bere- acestea cresc nivelul acidului uric. De asemenea se foloseşte puţină sare. Dacă de vină este oxalatul de calciu (mai rar la nivelul ficatului) evitaţi: ţelina, strugurii, prunele, spanacul, castraveţii, ardei, fasole, căpşuni, sparanghel şi sfecla. De asemenea trebuie să vă feriţi de unele produse care pot precipita calciul în urină: ciocolata, cafea, ceai negru, băuturi cofeinizate de tipul cola. Se pot lua zilnic ca suplimente vitamina B6 (10 mg) magneziu (300 mg) aceştia ajută la reducerea oxalaţilor de calciu. Vitamina C are importanţă deosebită în prevenirea şi combaterea litiazei biliare, deoarece scade nivelul colesterolului biliar, ceea ce duce la o micşorare a riscului formării calculilor. Se poate însă combina cu Armurariu (Sylibum marianum) şi eventual cu substanţe lipotrope (care ajută la metabolizarea grăsimilor) colina, inozitolul şi metionina. Armurariu modifică compoziţia bilei, ajutând la dizolvarea şi eliminarea pietrelor existente. Colina, inozitolul (din complexul B) şi aminoacidul metionină contribuie la metabolizarea colesterolului, întăresc funcţia hepatică şi biliară. Colina şi inozitolul se găsesc în multe suplimente care se vând pentru slăbit: Fat burnes, Lipovitan, Hepadiet. Se vor lua conform prospectelor.
Cafeaua- Se crede către mulţi specialişti că persoanele care consumă 3-4 căni de cafea pe zi reduc cu 40% riscul de a face piatră la vezica biliară.
Sucurile bogate în clorofilă- adică sucurile verzi din salată, spanac, frunze diferite, ajută la prevenirea formării pietrelor la vezică. Se indică în special sucurile de spanac şi pătrunjel verde pentru lizarea pietrelor sau pentru ca să nu se formeze şi salata verde (suc) pentru a calma durerile care uneori sunt prezente în cazurile acestor afecţiuni. 60 ml suc de pătrunjel sau spanac se amestecă cu 60 ml suc de morcovi, se pune şi tot atâta apă plată şi se consumă zilnic, proaspăt preparat.
Beţi în fiecare zi cel puţin 8 pahare de apă plată sau de izvor (nu sifon sau apă minerală acidulată).
Se poate face tratament cu una sau mai multe din următoarele plante medicinale: alun, albăstrele, anghinare, armurariu, brusture, castravete, căpşun, ceapă, cicoare, cimbru, cireşe, coada calului, coada şoricelului, cruşin, dafin, lemn dulce, feciorică, frăsinel, gălbenele, ghimpe, grâu, hrean, iarbă mare, ienupăr, in, lămâi, leuştean, linariţă, măceş, mărar, măslin, mentă, năut, ovăz, păducel, păpădie, pătrunjel, pătrunjelul câmpului, pedicuţă, pepene galben, pepene roşu, pir, ridiche neagră, roiniţă, roşii, rostopască, salvie, săpunariţă, scaiul dracului, silnic, slăbănog, şovârf, sparanghel, splinuţă, trifoişte de baltă, turiţa mare, ţelină, ţintaură, unguraş, ventrilică, vindecea, volbură.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
- Alune (Corylus avellana)– cojile de la 500 g de alune curăţite se pun la fiert pentru 10 minute în 2 litri de apă şi apoi se consumă după strecurare înainte de mesele principale. Separat se ia miezul şi se consumă şi acesta în cursul zilei. Se face în fiecare zi acest lucru timp de 20 zile cu câte 500 g de alune pe zi.
- Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apăoi se pot consuma 3 căni de ceai preferabil între mese.
- Anghinare ( Cynara scolymus) 2 linguriţe de plantă se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană înainte de mese cu 30 minute, apoi se va sta culcat pe partea dreaptă 30 minute.
- Armurariu (Sylibum marianum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la stimularea secreţiilor.
- Brusture (Arctium lappa)– 3-4 linguri pulbere de rădăcină se pune la 1 litru de apă clocotită: Se fierbe apoi timp de 2-5 minute. Se strecoară. Se poate îndulci cu miere şi se bea întreaga cantitate în cursul zilei.
- Castravete (Cucumis sativus) şi morcovi Daucus carota)– sub formă de suc sunt indicaţi în cazul pietrelor la vezică sau renali pentru mărunţirea lor. Se poate consuma în orice cantitate suportă organismul.
- Căpşunul (Fragaria viridis)– consumaţi sub formă de cură câte 1-1,5 kg de căpşuni pe zi, pentru mărunţirea calculilor şi eliminarea lor. Se poate ţine această cură pe toată perioada sezonului.
- Cicoare (Cichorium intybus) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se va consuma în cursul zilei împărţit în trei părţi care se vor consuma înaintea meselor cu 15 minute.
- Cimbru (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se consumă înaintea meselor.
- Cireşe (Cerasus vulgaris)– 1 lingură de fructe uscate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se consumă lichidul şi se mănâncă fructele. Se pot consuma 3 căni pe zi. În sezon se pot consuma fructe proaspete, iar în afara sezonului fructe uscate, compot, etc.
- Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se va consuma în cursul zilei, preferabil înaintea meselor. Extern se poate pune compresă cu ceai din planta fiartă pentru calmarea durerilor.
- Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Cruşin (Rhamnus frangula) 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se va consuma seara înainte de culcare.
- Dafinul (Laurus nobilis) de asemenea o altă plantă condimentară ajută de asemenea la această afecţiune, ajutând tot în cantităţi mici împreună cu alte plante. Are tot cam aceleaşi proprietăţi cu notificarea că ajută la mărirea cantităţii de bilă eliminată şi prin mărirea secreţiilor ajută la curăţirea veziculei biliare şi deci la eliminarea pietrelor care se formează la acest nivel.
- Lemn dulce (Glicirriza glabra) se indică să se macine şi să se pună sub limbă pentru câteva minute 1 linguriţă de praf, apoi se va înghiţi cu puţină apă. Se poate face de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor de fiecare dată. Ajută la diminuarea calculilor.
- Feciorică (Herniaria glabra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înaintea meselor.
- Frăsinel (Dictamnus albus) 1 g de pulbere de rădăcină la 100 ml apă. Se fierbe la foc mic 10 minute şi se strecoară. Se bea ceaiul călduţ 1-3 pe zi. Are proprietăţi diuretice şi vermifuge, dar este utilă şi la insuficienţa coronariană şi circulatorie.
- Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înaintea meselor.
- Ghimpe (Xanthium spinosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Grâu (Triticum aestivum) se indică să se consume grâu încolţit câte 100 g pe zi, sau seminţe fierte şi consumat atât lichidul cât şi seminţele pentru rolul emolient. Seminţele încolţite pentru complectarea cu vitamine şi reglarea organismului.
- Hrean (Armuracia rusticona)– 50 g de hrean ras se pun într-un litru de vin şi se lasă timp de 8 zile. Se va agita zilnic puternic de câteva ori sticla. Se strecoară apoi şi se consumă câte 50 ml de 1-2 ori pe zi.
- Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Ienupăr (Juniperus comunis)– 2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei 2 astfel de ceaiuri cu înghiţituri mici.
- In (Linum usitatissimum)– ulei din seminţe de in. 1 linguriţă de ulei se ia dimineaţa pe stomacul gol la trezire. Conţine acizi graşi esenţiali care pot fi utili la dizolvarea pietrelor la vezică. Se poate folosi chiar şi în diferite salate.
- Lămâie (Citrus limonium). Se consumă zilnic. Se va tăia lămâia. Se stoarce sucul între-un pahar. Lămâia se taie felii şi se pune cu 250 ml apă să fiarbă, până se moaie coaja. Se acopere pentru a se răcii. Se strecoară peste sucul obţinut anterior şi se îndulceşte cu miere, după gust dacă nu aveţi contra indicaţii. Se consumă zilnic 30 zile câte 1 lămâie. -Ţineţi o dietă cu suc de lămâie zilnic, care ajută la scăderea colesterolului din sânge. De fapt ar trebui să ţineţi perioade mai lungi chiar şi după ce scăpaţi de calculi regim pentru diminuarea colesterolului din organism, pentru că acesta este de fapt vinovat în această afecţiune. Încercaţi de asemenea să ajungeţi la o greutate cât mai aproape de normal.
- Leuştean (Levisticum officinalis)-într-un litru de vin alb se pune 250 ml miere polifloră şi 250 ml leuştean verde tocat mărunt. Se va agita de 2 ori pe zi. După 8-10 zile se strecoară prin tifon. Se bea de 3 ori pe zi, după mesele principale câte 50 ml până se termină. Se repetă acest tratament după 6 luni. Ajută la diminuarea şi eliminarea calcululor sau preventiv.
- Linariţă (Linaria vulgaris)– 1 lingură de vârfuri înflorite se fierb timp de 10 minute într-un litru de apă. Se bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.
- Măceşe (Rosa canina)– se pun 2 linguri de rădăcină mărunţită de măceş la 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se poate face şi din fructe mărunţite 2 linguri puse la 250 ml apă clocotită. Se acoperă apoi pentru 15 minute după care se filtrează bine. Aceste două ceaiuri sunt socotite de medicina populară drept cele mai eficiente ceaiuri pentru dizolvarea oricăror pietre din organism.
- Mărar (Anthum gruveoles)– se macină cu râşniţa de cafea 6 linguri mari de supă apoi se pune acest praf într-un kg de miere polifloră. Se lasă timp de 10 zile la macerat apoi se iau câte 2 linguri din acest preparat înainte de fiecare din cele trei mese principale cu 1 oră. Se face până la terminarea preparatului.
- Măsline (Olea europea)– consumaţi zilnic preferabil dimineaţa la trezire câte 1 lingură de ulei de măsline presat la rece. În cazul în care vi se pare mai greţos şi nu puteţi să-l luaţi folosiţi-l cu puţin suc de lămâie, sau folosiţi diferite salate de legume stropite din belşug cu ulei din acesta.
- Mentă Mentha piperita)– 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Năut (Cicer arietinum)– 50g de boabe de năut se fierb într-un litru de apă. Se strecoară şi se pot consuma 5-6 căni pe parcursul unei zile în cure de lungă durată. Ajută la eliminarea calculilor şi chiar la fărâmiţarea lor sau la expulzarea formaţiunilor minerale din organism.
- Ovăz (Avena sativa)– 2 linguri de ovăz se fierb până se moaie boabele în 500 ml apă, la final va trebui să rămână numai 250 ml apă care după strecurare se va consuma. Se pot consuma 3-4 căni pe zi.
- Păpădie (Taraxacum officinale)– se foloseşte sucul de păpădie care se obţine din rădăcină. Se poate lua câte 1-2 linguri o dată diluate într-un pahar de apă. Se poate folosi şi tinctura din rădăcină de la Plafar din care se va lua câte 15-20 picături diluate la o cană de apă. Se ia aceasta de 3 ori pe zi. -se consumă primăvara tije proaspete florale, câte 6-10 tije pe zi, timp de 15 zile se poate să scăpaţi de litiază mai ales dacă le consumaţi dimineaţa. Trebuie culese proaspete cu flori cu tot. Se spală, se rupe floarea apoi se consumă. Seara se va lua 1 lingură de ulei vegetal zilnic şi o dată la 4 zile înainte de culcare luaţi câte un bob de tămâie de mărimea unui sâmbure de cireaşă sfărâmat (pisat foarte fin sub formă de praf). Acesta se pune în miez de pâine şi se înghite, pentru a nu afecta dantura. Aceasta ajută la diminuarea calculilor, eliminarea lor şi la stimularea funcţiei vezicii biliare.
- Pătrunjel (Petroselinum crispus)– se fierbe un kg de rădăcină de pătrunjel la 2 litri de apă până scade apa la jumătate şi apoi această apă se bea după strecurare în două porţii. Una dimineaţa la trezire şi cealaltă seara înainte de masa de cină cu 30 minute. După acest ceai se va sta culcat timp de 30 minute. În acelaşi timp de va consuma câte 1 lingură de ulei seara înainte de culcare, cei care nu pot să-l consume simplu îl vor amesteca cu suc de lămâie pentru a nu apare greaţa. Se fa ce acest tratament timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate din nou repeta dacă mai este cazul. Se poate consuma zilnic de 3 ori 50 ml suc din rădăcină şi frunze în amestec cu 150 ml suc de morcovi timp de 30 zile
- Pătrunjelul câmpului (Pimpinela saxifraga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Pedicuţă (Licopodium clavatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Pepene galben (Cucumis melo)- se consumă sub formă de cură crud câte minimum 500 ml pe zi. Se consumă înainte de mese şi nu după ele. Este bine ca această cură să se facă cu 30 minute cel puţin înainte de mese.
- Pepene roşu (Citrullus lanatus)– se va consuma minimum 500 ml de pepene zilnic preferabil înainte de mese cu cel puţin 2 ore. Se face o cură de 3-4 săptămâni. Are rolul de diminua calculii şi de a ajuta la eliminarea lor. Se iau zilnic câte 2 linguri de seminţe pisate cu puţină apă pentru dizolvarea pietrelor. Seminţe de pepene roşu se mărunţesc şi se pune 1 lingură la 250 ml de apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se face acest lucru de 3 ori pe zi înainte de mese cu minimum 15 minute înainte de mesele principale, perioade de 3-4 săptămâni. Este bine să fie asociat şi cu alte plante.
- Pir (Agropiron repens) 1 linguriţă de rizomi şi rădăcini se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 2-3 minute, apoi se aruncă apa aceasta şi se pune alta. Se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoară şi se pot consuma în cursul zilei 3 căni, între mese.
- Ridichi (Raphanus sativus nigrum)– se consumă zilnic în fiecare dimineaţă suc de ridichi negre obţinut cu storcătorul de fructe. Este bine să se consume zilnic câte 100 ml de suc din acesta pentru a dizolva pietrele la fiere. Nu se poate aplica celor care au afecţiuni stomacale sau intestinale-
- Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Roşiile (Lycopersicon esculentum): consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar. Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian. În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne. În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel sau ţelină.
- Rostopască (Chelidonium majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Săpunariţă (Saponaria officinalis) se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei doar 4-5 linguri din acest lichid.
- Scaiul dracului (Erigium campestre) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Silnic (Glechoma hederacea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la dizolvarea pietrelor la vezică, tratează însă şi aparatul respirator, digestiv şi urinar.
- Slăbănog (Impatiens noli-tangere) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Şovârful (Origanum vulgare) care este cunoscut de gospodine sub denumirea de oregano, folosit de gospodine pentru condimentarea anumitor mâncăruri. Această plantă care creşte la noi sălbatecă sau se cultivă are proprietăţi antispastice, antiseptice, sedative asupra sistemului nervos central şi asupra centrilor respiratorii din trunchiul cerebral. Dar mai puţină lume cunoaşte faptul că această plantă stimulează digestia, elimină gazele din intestine distrugând totodată microorganismele. De exemplu pe tegumente unde se vede imediat efectul sau pe mucoase poate să ajute la vindecarea multor afecţiuni. Se foloseşte ca ajutor la diferite ceaiuri în care se va pune în cantitate mai mică (o jumătate de linguriţă la o cană, împreună cu alte plante, în funcţie de simptomele şi de felul cum reacţionează fiecare organism în parte, se poate pune chiar o cantitate mai mare mai ales la cei cu greutate mai mare.
- Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Ţelină (Apium graveolens) se consumă sucul în orice cantitate ajutând la diminuarea pietrelor.
- Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Trifoişte de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)– 1 lingură de pulbere de plantă se pune la 250 ml apă clocotită: Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi înainte de mesele principale. Ajută la eliminarea calculilor, dar nu trebuie supra dozată.
- Unguraş (Marrubium vulgare) linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Vindecea (Betonica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- Volbură (Convolvulus arvenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Reţeta 1:
Sirop: se iau 3-4 ridichi negre. Se spală foarte bine, apoi se rad cu coajă cu tot. Se pun apoi într-un borcan cu capac cu 500 g de miere. Se ţin de seara până dimineaţa cu capacul pus la borcan. Dimineaţa se va strecura lichidul obţinut. Se pune acest lichid în sticle preferabil de culoare închisă cu dop ermetic la rece. Se va putea lua apoi din acest lichid câte 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi după mesele principale.
În cazul durerilor se poate pune compresă caldă cu lapte ne fiert.
Pentru evitarea infectării este foarte util propolisul.
Reţeta 2:
Vin cu ceapă. Se taie 300 g ceapă, se pun cu 100 g miere în 600 ml vin alb şi se macerează 8 ore. Se strecoară, apoi se consumă 2-4 linguriţe pe zi. Din oră în oră se ia de asemenea ulei de măsline câte 1 linguriţă, apoi se va face un ceai din coceni de porumb sau mătase. Doi coceni de porumb cu boabe pe ei. se mărunţesc şi se pun în 3 litri de apă. Se fierb pentru 3 ore. Se strecoară, apoi se va bea întreaga cantitate de apă rezultată în timp ce se stă în cadă cu apă caldă.
Reţeta 3: vin cu spori de pedicuţă. 1 linguriţă de spori de pedicuţă se vor pune la 500 ml vin. Se fierbe timp de 15 minute. Se acopere apoi vasul şi se lasă să se răcească. Se bea întreaga cantitate pe parcursul zilei. Este foarte utilă când sunt pietre mici.
Băile calde ajută la dilatarea canalelor şi la o mai uşoară eliminare a pietrelor.
Reţeta 4: Se face un suc obţinut din părţi egale de: castravete, morcov, ridiche şi sfeclă roşie. Beţi un păhărel (200 ml) de astfel de suc dimineaţa la prânz şi seara. Nu se recomandă conservarea băuturii de pe o zi pe alta, căci în timp, indiferent cum este păstrată se alterează şi-i dispar proprietăţile curative. Ideal ar fi să preparaţi doza de care aveţi nevoie şi s-o consumaţi imediat. Dacă stă chiar la frigider nu mai are aceiaşi putere, putând chiar deveni toxică. Se face zilnic până la eliminarea calculilor.
Tratament complex: se bea de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara câte 200 ml de suc de ridiche neagră. Concomitent cu acesta se va consuma şi 3 ceaiuri de ovăz pe zi. Ceaiul de ovăz se bea cu 30 minute, înainte de fiecare masă câte 1 cană.
Tratament: se toacă mărunt 100 g ceapă, se pisează, apoi se amestecă cu 4 linguri de ulei extravirgin de măsline, 4 linguri de untură de porc nesărată şi 150 ml apă. Se fierbe pe baie de apă pentru 7-10 minute, apoi se strecoară. Se adaugă 1 linguriţă de suc de lămâie şi se bea fierbinte, apoi se stă culcat pe partea dreaptă pentru 10 minute şi se ia un purgativ. Procedura se repetă câteva zile la rând, până la eliminarea pietrelor.
Tratament pe baza de ciuperci
- Bio-Sylimarina 3/zi
- Hericium 3/zi
- Cordyceps 3/zi
Tratament pentru eliminarea calculilor fără operaţie:
Este nevoie ca timp de 7 zile să se respecte o dietă strict vegetală, însoţită de curăţirea intestinelor prin clisme zilnice de preferinţă dimineaţa după defecare. După această primă săptămână, timp de încă 3 zile nu se va bea nimic decât suc proaspăt de mere, în orice cantitate. În cea de a 3-a zi consumul de suc de mere se va încheia la ora 19.
Pentru tratamentul efectiv de eliminarea a calculilor sunt necesari 250 ml ulei de floarea soarelui, 250 ml suc de lămâie şi respectarea următoarelor proceduri.
Pregătiţi 2 pahare cu câte 50 ml ulei, respectiv suc de lămâie.
Beţi întâi uleiul apoi imediat sucul de lămâie, din sfert în sfert de oră începând neapărat cu ora 19, apoi 19,15-19,30- 19,45- 20.
După fiecare ingerare de suc şi ulei, culcaţi-vă pe partea dreaptă şi ţineţi o sursă de căldură în zona bilei.
La ora 20,05 aşezaţi-vă încă o dată pe partea dreaptă pentru 5 minute.
Dormiţi apoi pe spate până dimineaţă.
Calculii biliari vor fi eliminaţi prin defecaţie fiind „înmuiaţi” de sucul de lămâie şi „împinşi” în intestin de uleiul de floarea soarelui, care stimulează secreţia biliară şi deversarea ei în intestin.
În a patra dimineaţă se mai face o clismă, nu se mănâncă nimic şi se bea un ceai diuretic. Seara se va mânca puţin griş, orez, sau arpacaş fiert în apă şi un grepfruit. Urmează încă o săptămână de alimentaţie strict vegetariană, după care se va reveni treptat la alimentaţia normală.
Se poate de asemenea lua zilnic câte 3-5 linguri de ulei presat la rece cu suc de lămâie. Sucul de lămâie contribuie la dizolvarea pietrelor şi uleiul la evacuare.