Gripa porcina

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Gripa porcină ia amploare pretutindeni în lume, drept pentru care este foarte util (uneori, chiar vital) să ne informăm temeinic cu privire la implicațiile acestei boli și la metodele de prevenire.

Generalități

Gripa porcină, boala care a pus în alertă autoritățile din întreaga lume, se transmitea inițial doar la porci. Virusul gripei noi a suferit, însă, anumite mutații, ceea ce a condus la posibilitatea infectării oamenilor care intră în contact cu animalele bolnave.

Din acest punct, virusul A/H1N1 se propagă cu ușurință și repeziciune de la un om la altul. Interesant este faptul că virusul nu se transmite prin mâncare. Astfel, dacă gătim bine carnea de porc, nu ne expunem niciunui risc, potrivit specialiștilor. Nu este, deci, cazul să ne îngrijorăm în privința alimentației.

Simptome

Indiciile care pot sugera apariția gripei noi sunt următoarele:

  • tuse seacă
  • secreții nazale persistente sau nas înfundat
  • febră crescută, care se manifestă brusc (prezentă în majoritatea cazurilor)
  • dureri musculare
  • dureri de cap
  • frisoane
  • vomă și diaree severe, cu apariție frecventă
  • tuse și secreții nazale
  • dificultăți în respirație
  • somnolență pronunțată, oboseală extremă, letargie
  • stări de amețeală, confuzie
  • dureri în piept sau abdominale
  • iritabilitate, lipsa dorinței de a interacționa

Cu toate acestea, nu este cazul să vă impacientați, dacă prezentați doar câteva dintre aceste simptome. Cel mai probabil, ați răcit puțin sau aveți gripă normală. De altfel, simptomele gripei porcine sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei gripe sezoniere banale. Situația în care prezentați aproape toate simptomele prezentate anterior trebuie să vă determine să apelați imediat la sfaturile unui medic, pentru efectuarea analizelor, întrucât, nediagnosticată și netratată la timp, gripa porcină poate determina bronșite, pneumonie severă sau chiar decesul celor afectați. De asemenea, este important să nu intrați în contact cu alte persoane, eventual să evitați contactul direct și să vă izolați, până aveți certitudinea că nu v-ați îmbolnăvit. Categoriile de populație cele mai vulnerabile la gripă porcină sunt: gravidele, copiii, bătrânii, persoanele care suferă de boli cronice, cele seropozitive și persoanele obeze.

Recomandări

Pentru a preveni contactul cu virusul A/H1N1 și îmbolnăvirea cu gripă porcină, specialiștii ne sfătuiesc să urmăm cu strictețe, mai ales în această perioadă critică, următoarele recomandări:

  1. Evitați aglomerațiile și contactul cu persoanele bolnave.
  2. Spălați-vă bine și frecvent pe mâini, mai ales înainte de masă. Pentru rezultatele cele mai bune, puteți să vă achiziționați de la farmacie soluții de igienizare eficientă.
  3. Folosiți batista, dacă tușiți sau strănutați.
  4. Faceți tot posibilul să vă respectați programul de odihnă.
  5. Acordați mai multă atenție regimului alimentar. În alimentația recomandată pentru creșterea imunității organismului și prevenirea gripei (porcine) sunt incluse: fructele proaspete (în special citrice), legume (cartofi, ceapă, varză), carne de pește și de pui, supe, cereale, mierea și ceaiurile. Consumați cât mai multe lichide.
  6. Procurați-vă o mască specială și purtați-o, în preajma persoanelor care ar putea fi bolnave.
  7. Nu lăsați simplele răceli să degenereze. Mergeți la medici la timp!
  8. Încurajați-i pe cei din preajma dumneavoastră să procedeze similar.
  9. Se recomanda sa se ia zilnic 2 pastile de Immun-Assist pentru ridicarea imunitati.Nu se va transmite nici un virus cu acesta doza indiferent de situatie.

 

Prof.Dr.Mirela Wagner