Diabetul

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Prof.Dr. Mirela Wagner

     Diabetul zaharat este o dereglare endocrina manifestata prin incapacitatea pancreasului de a produce insulina sau prin incapacitatea organismului de a asimila insulina produsa de pancreas. Statisticile realizate in anul 2000 de Organizatia Mondiala a Sanatatii mentionau peste 1 milion de bolnavi de diabet in Romania.
  La nivel mondial, diabetul zaharat afecteaza peste 230 de milioane de oameni. In fiecare an aproximativ 7 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat si sunt inregistrate aproximativ 3 milioane de decese cauzate de complicatii ale acestei afectiuni.

     Organismul persoanelor care sufera de aceasta afectiune nu mai poate regla nivelul de glucoza din sange. Nivelul normal al glicemiei se situeaza intre 100 mg/ dl inainte de masa si mai putin de 140 mg / dl la  ora dupa masa. Depasirea acestor valori inseamna hiperglicemie si releva incapacitatea pancreasului de a produce insulina sau neasilimilarea insulinei de catre organism.

Cauze

     Diabetul zaharat apare in urma intreruperii legaturii directe dintre creier si pancreas. Astfel creierul nu mai coordoneaza corect activitatea celulelor secretoare de insulina si se produce dereglarea metabolismului glucidic.

     Cauzele acestui fenomen sunt complexe si de cele mai multe ori sunt constituite de actiunea mai multor factori:

  • Alimentatie necorespunzatoare
  • Unele medicamente ce afecteaza celulele beta ale pancreasului
  • Obezitate
  • Odihna insuficienta
  • Suprasolicitarea indelungata a organismului
  • Oboseala cronica
  • Stress
  • Socuri psihice foarte puternice
  • In cazul copiilor: socuri, traume psihice si fizice suferite de mama in timpul sarcinii sau de catre copil la varste fragede

     Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat, in functie de simptomele manifestate, trei tipuri de diabet zaharat:

  • tipul I ( pancreasul nu produce produce suficienta insulina pentru functiile metabolice sau nu produce deloc, este necesar sa fie administrata injectabil doza zilnica de insulina )
  • tipul II ( organismul nu asimileaza eficient insulina produsa de pancreas, tratamentul presupune medicatie zilnica administrata pe cale orala)
  • gestational ( apare la unele femei insarcinate si dispare dupa nastere)

Simptomele diabetului zaharat de tip II apar brusc sau pot avea o evolutie lenta:

  • Urinari frecvente
  • Apetit crescut
  • Senzatie permanenta de sete
  • Scaderea in greutate fara o explicatie evidenta
  • Somnolenta sau oboseala cronica
  • Irascibilitate
  • Afectarea vederii
  • Dificultati in respiratie

     In cazul diabetului de tip I simptomele se manifesta doar partial sau cu o intensitate redusa. In unele cazuri acestea nici macar nu sunt prezente, ceea ce duce la depistarea afectiunii in faza a doua cand deja este necesara administrarea pe cale injectabila a dozei zilnice de insulina pentru a supravietui.

     Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat vor trebui sa respecte unele restrictii pentru a nu-si agrava starea de sanatate. In primul rand trebuie cunoscute efectele pe care le are afectiunea asupra organismului si riscurile la care este expus bolnavul:

  • Cetoacidoza diabetica: stare patologica a organismului caracterizata prin acumularea acetonei si scaderea rezervei alcaline a sangelui. ( apare lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri abdominale, creste frecventa urinarilor). Neadministrarea la timp a tratamentului duce la pierderea constientei si la riscul instalarii comei diabetice.
  • Coma hiperosmolara: cauzata de deshidratarea excesiva a organismului.
  • Afectiuni cardiovasculare: accidente vasculare cerebrale, infract miocardic, circulatie slaba, arteroscleroza, etc.
  • Afectiuni ale rinichilor: nefropatia diabetica – inflamarea acuta sau cronica a rinichilor ce duce la insufiecienta renala si necesitatea dializei sau a transplantului de rinichi.
  • Afectiuni oftalmologice: retinopatie – afectiuni ale retinei, afectarea calitatii vederii, riscul aparitiei orbirii in cazul complicatiilor oftalmologice.
  • Afectiuni gastro-intestinale: atonia musculaturii gastrice pana la paralizie.
  • Neuropatie: afectiune a sistemului nervos manifestata prin dereglarea functionala partiala sau totala a sistemului nervos. Se manifesta prin amorteli, parestezii, dureri, dificultatii in coordonare muschilor sistemului digestiv, etc.
  • Vindecarea foarte lenta a ranilor membrelor sau nevindecarea acestora, ceea ce duce la riscul aparitiei cangrenei si a necesitatii amputarii membrului infectat.
  • Depresie.
  • Impotenta la barbati.

     Persoanele care sufera de diabet trebuie sa urmeze un regim alimentar permanent si sa respecte cu strictete orele de masa. De asemenea, este foarte important ca incaltamintea pe care o poarta sa fie cat mai comoda pentru a evita aparitia ranilor, a basicilor sau a bataturilor si pentru e preveni aparitia infectiilor si a cangrenei.

     Fumatul, consumul de alcool si de droguri cresc riscurile aparitiei unor complicatii.

     Trebuie monitorizate valorile glucozei, ale lipidelor si ale hemoglobinei glicozilate, ale tensiunii arteriale si ale greutatii corporale.

     In cazul crizelor de glicemie se administreaza zahar, bomboane sau bauturi racoritoare ce contin zahar. Crizele se manifesta prin tremur, nervozitate, transpiratii, foame. Daca apar in timpul somnului pacientul poate avea cosmaruri, pot aparea transpiratii nocturne si cefalee dimineata. In cazul neadministrarii necesarului de glucoza bolnavul poate avea un comportament anormal, poate fi confuz, isi poate pierde constienta si pot aparea convulsii.

Tratament

     Gravitatea acestei afectiuni consta in faptul ca hematiile nu mai transporta corect cantitatile de oxigen necesare proceselor metabolice. Datorita hiperglicemiei, hematiile vor incepe sa transporte glucoza in locul oxigenului ceea ce duce la reducerea drastica a aportului de oxigen primit de organism.

     Pentru diabeticul de tip I, insulinodependent, insulina este indispensabila. Se administreaza subcutanat si in cazuri cu totul speciale, la indicatia medicului, i.v. (come diabetice). Exista insuline cu actiune rapida si insuline cu actiune lenta. Dintre cele cu actiune rapida se foloseste in principal insulina obisnuita, cristalina sau ordinara. Tot cu actiune rapida este insulina Actrapid. Aceasta este importata si este mai bine purificata. in tara noastra, flacoanele cu insulina au 5 ml si 200 u.i. (40 u.i./ml), in alte tari exista si insuline cu 80 u.i. sau cu 100 u.i./ml. Insulina se extrage din pancreasul de vaca. Spre deosebire de insulina romaneasca, insuficient purificata, exista si insuline pure, numite insuline monocomponente. Acestea nu dau rezistenta, nu dau reactii alergice si sunt mai bine suportate. Administrata pe cale subcutanata, activitatea hipoglicemianta incepe cam la 20 – 30 minute de la injectare si dispare in 6 – 7 ore. Pe cale i.v. incepe imediat si dispare in 90 de minute. Ca regula generala, bolnavul isi va injecta singur insulina, de 3 ori pe zi, cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale (dimineata, pranz si seara). Dozele se stabilesc in functie de toleranta la glucide. Sunt obligatorii urmatoarele reguli: -1 u.i., insulina obisnuita, echilibreaza circa 2 g glucoza. Daca bolnavul elimina prin urina 20 g glucoza in 24 de ore, are, drept urmare, nevoie de 10 u.i. Daca dupa 10 u.i dispare glicozuria, bolnavul poate fi considerat echilibrat. in general, mai ales la copii si adolescenti, se permite o glicozurie de 10 -12 gin 24 de ore, pentru a evita o posibila hipoglicemie;h7r3917hs32ico glicozuria nu este intotdeauna utila diagnosticului si Tratamentului. La varstnicii care au complicatii renale, Tratamentul se conduce numai dupa valorile glicemiei;
– repartizarea dozelor de insulina se face diferit, in functie de masa. De exem­plu: o doza de 60 u.i. se repartizeaza diferentiat: 24 u.i. dimineata, 20 u.i. la pranz si 16 u.i. seara;
– cand nevoia de insulina obisnuita depaseste 60 u.i. zilnic, se recurge la insulina cu activitate medie sau prelungita.
Insulinele cu actiune prelungita pot fi: cu activitate medie (10 -14 ore activitate hipoglicemianta) si cu activitate prelungita (18 – 24 ore activitate hipoglicemianta). Dintre insulinele cu activitate medie prezentam:
– H.G. Insulin S, cu debut la o ora si disparitia efectului la 12 – 14 ore;
– Komb-Insulin S, cu debut la 45 – 60 minute si disparitia actiunii la 9 – 12 ore;
– Insulin semilente M.C., cu debut la o ora si sfarsit dupa 12 – 16 ore;
– Rapitard Insulin, cu debut la o jumatate de ora de la administrare si disparitia activitatii dupa 18-20 ore;
Dintre insulinele cu activitate prelungita se folosesc:
– Long-insulin, cu debut la o ora de la administrare si disparitia activitatii dupa 20 – 24 de ore.
– Insulin Novolente, cu actiune la o ora jumatate pana la doua ore si disparitia activitatii dupa 20 – 24 de ore.
Dintre insulinele monocomponente (bine purificate) se utilizeaza:
– Monocomponent lente si Monotard M.C. Insulin.

O schema de tratament pentru diabet pe baza de ciuperci este :

  • Immuno-Assist    2/zi
  • Levolar-Forte     3/zi

     Levolar-Forte  face parte dintr-o nouă clasă de  asa numiti inhibatori ai dipeptilid-peptidazei-4 (DPP-4) şi are ca proprietate creşterea capacităţii organismului de a scădea nivelul glicemiei.

     Levolar-Forte  este deja disponibil în peste 30 de ţări, incluzând ţările din UE si SUA. Aprobarea acestuia în SUA a avut loc în 2006, făcându-şi apariţia pe piaţă în aprilie 2007.

     Plantele continute in schema de tratament si acupunctura actioneaza asupra intregului organism in vederea reducerii nivelului glicemiei din sange, in acelasi timp stimuland si formarea de noi celule beta pancreatice ( secretoare de insulina). Amestecurile din plante sunt realizate in asa fel incat sa metabolizeze glucoza din sange si sa stimuleze oxigenarea celulara.

     Fiind afectat metabolismul glucidic se produc si dereglari la nivelul metabolismului lipidic si proteic. Din acest motiv, tratamentul trebuie sa actioneze si in vederea reglarii metabolizarii lipidelor si a proteinelor.

     Pe parcursul tratamentului functionarea optima a creierului, a inimii, a plamanilor si a rinichilor este vitala fiind nevoie de sustinerea si intretinerea acestora pana cand organismul va fi apt sa se oxigeneze singur.

     Pacientul este vindecat cand este refacuta total legatura dintre creier si pancreas. Pe toata durata tratamentului va fi mentinut regimul alimentar specific acestei afectiuni.

     Prezenta altor afectiuni in organism influenteaza durata perioadei de vindecare. De asemenea, este important ca cel putin 30% din celulele beta pancreatice sa fie functionale – chiar si in parametrii minimi – pentru ca tratamentul sa fie un succes.

Regimul Alimentar

     Indiferent de tipul de diabet zaharat, regimul alimentar este obligatoriu. Glucidele vor reprezenta 50-60% din necesarul caloric, proteinele aproximativ 12%, iar lipidele sub 30%. De aceea alimentele vor fi cantarite si repartizate pe mese. Alimentele ce contin glucide se impart in 3 categorii:

  • Alimente interzise: zaharul, prajituri cu zahar, bomboane, ciocolata, halva, siropuri, biscuiti cu zahar, miere, inghetata, bauturi cu zahar, fructe bogate in glucide (struguri, pere zemoase, curmale, smochine).
  • Alimente ce trebuie cantarite: paine, fainoase, produse din cereale, cartofi, orez, leguminoase uscate.
  • Alimente ce pot fi consumate fara restrictie – legumele.

     De asemenea trebuie consumate in cantitati reduse alimentele cu continut mare de colesterol (creier, ficat, carne grasa, galbenus de ou). Alimentele pot fi consumate sub orice forma, neexistand restrictii in ceea ce priveste prepararea lor. Alcoolul si fumatul sunt interzise, iar cafeaua se poate consuma in cantitati mici (o ceasca pe zi).

Exercitiul fizic.

     Este indispensabil deoarece are rol de a scadea glicemia prin cresterea consumului glucozei la nivel muscular. Trebuie insa individualizat dupa tipul diabetului, existenta si frecventa complicatiilor. In diabetul zaharat tip 1, unele profesiuni nu pot fi practicate deoarece pot fi puse in pericol viata bolnavului sau a celor din jur (aviator, sofer profesionist, muncitor la inaltime, scafandru, mecanic de locomotiva).

cos de cumparaturiClick pe cosul de cumparaturi pentru a comanda produse. Intrarea in magazinul virtual si inscrierea ca utilizator nu va implica cu nimic financiar. Pentru detalii despre procedura de cumparare intrati pe pagina CUM CUMPAR ?