Ce este cancerul testicular?

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Cancerul testicular este o boala in care celulele devin maligne (canceroase) in una sau ambele testicule. Testiculele (de asemenea, numit testicule sau gonade) sunt o pereche de glande de sex masculin. Ele produc si depoziteaza sperma si sunt principala sursa de testosteron (hormoni masculini) la barbati. Acesti hormoni controleaza dezvoltarea organelor de reproducere si alte caracteristici fizice masculine. Testiculele sunt situate sub penis intr-o punga gen sac, numita scrot. Bazat pe caracteristicile celulelor din tumora, cancerul testicular este clasificat ca seminomas sau nonseminomas. Alte tipuri de cancer care apar in testicule sunt rare si nu sunt descrise aici. Seminomas poate fi de trei tipuri: clasic, anaplazic, sau spermatocytic. Cancerul nonseminomas include coriocarcinom, carcinom embrionar, teratomul, si tumori ale sacului vitelin. Tumoarea testiculara poate contine atat seminom cat si celulele nonseminoma. Cancerul testicular este intalnit la doar 1 la suta din toate cazurile de cancer la barbati, in Statele Unite. SC 8.000 de barbati sunt diagnosticati cu cancer testicular, si aproximativ 390 oameni mor de aceasta boala in fiecare an. Cancerul testicular apare cel mai frecvent la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani, si este cea mai comuna forma de cancer la barbatii cu varste cuprinse intre 15 si 34 de ani. Acesta este intalnit cel mai frecvent la barbatii albi, in special cei de origine scandinava. Rata de cancer testicular s-a dublat in randul barbatilor albi in ultimii 40 de ani, si abia recent a inceput sa creasca la negrii. Motivul pentru diferente nu sunt cunoscute.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul testicular?
Cauzele exacte ale cancerului testicular nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, studiile au aratat ca mai multi factori cresc sansele unui barbat de a dezvolta aceasta boala.
Testicul necoborat (criptorhidie): In mod normal, testiculele coboara din interiorul abdomenului in scrot inainte de nastere. Riscul de cancer testicular este crescut la barbatii cu un testicul care nu coboara in scrot. Acest risc nu se schimba, chiar dupa o interventie chirurgicala pentru a muta testiculul in scrot. Riscul crescut se aplica la ambele testicule.
Anomalii congenitale: Barbatii nascuti cu anomalii ale testiculelor, penis, sau rinichi, precum si cei cu hernie inghinala (hernie in zona inghinala, in cazul in care coapsa indeplineste abdomenului), pot avea un risc crescut.
Istoricul de cancer testicular: Barbatii care au suferit de cancer testicular au un risc crescut de a dezvolta cancer in celalalt testicul.
Istoric familial de cancer testicular: riscul de cancer testicular este mai mare la barbatii a caror frate sau tata a avut aceasta boala.
Cum este detectat cancerul testicular? Care sunt simptomele cancerului testicular?
Cele mai multe tipuri de cancer testicular sunt descoperite de purtatori. De asemenea, medicii examineaza, in general, si testiculele. Intre controale regulate, in cazul in care un om observa ceva in neregula cu testicolul lui, trebuie sa anunte imediat medicul. Barbatii ar trebui sa consulte urgent un medic in cazul in care observa oricare dintre urmatoarele simptome:
un nod sau umflatura nedureroasa intr-un testicul
durere sau disconfort intr-un testicul sau in scrot
orice extindere a unui testicul sau schimbarea modului in care se simte
o senzatie de greutate in scrot
o durere surda in abdomenul inferior, spate, sau abdomen
o colectie brusca de lichid in scrot
Aceste simptome pot fi cauzate de cancer sau de alte conditii. Este important sa consultati un medic pentru a determina cauza oricarei dintre aceste simptome.
Cum este diagnosticat cancerul testicular?
Pentru a va ajuta sa gasiti cauza simptomelor, medicul evalueaza sanatatea unui om generala. Medicul face un examen fizic si teste de laborator si de diagnostic. Aceste teste includ:
Testele de sange care masoara nivelul de markeri tumorali. Markerii tumorali sunt substante adesea gasite in numar mai mare decat in mod normal atunci cand cancerul este prezent. Markerii tumorali, cum ar fi alfa-fetoproteina (AFP), chorionic gonadotropin Beta-umane (HCG), si lactat dehidrogenazei (LDH) pot sugera prezenta unei tumori testiculare, chiar daca aceasta este prea mica pentru a fi detectata de examenul fizice sau de alte teste.
Ultrasunetele, un test in care undele sonore de inalta frecventa sunt reflectate de organele interne si tesuturi. Ecourile lor produc o imagine, numita sonograma. Ultrasunetele scrotului pot arata prezenta si marimea unei mese in testicul. De asemenea, este util in excluderea altor conditii, cum ar fi umflarea din cauza unei infectii sau o colectie de lichid care nu are legatura cu cancerul.
Biopsia (examinarea microscopica a tesutului testicular de catre un patolog) pentru a determina daca cancerul este prezent. In aproape toate cazurile de cancer suspectat, testiculul afectat este eliminat in intregime printr-o incizie in zona inghinala. Aceasta procedura se numeste orhiectomie radicala inghinala. In cazuri rare (de exemplu, atunci cand un om are un singur testicul), chirurgul efectueaza o biopsie inghinala, eliminana o mostra de tesut de la testicul printr-o incizie in zona abdomenului si continua procesul de orhiectomie numai in cazul in care constata un patolog celulele canceroase. (Chirurgul nu taie prin scrot pentru a elimina tesutul. Daca problema este canceroasa, aceasta procedura poate cauza raspandirea bolii.)
In cazul in care cancerul testicular este gasit, sunt necesare mai multe teste pentru a afla daca cancerul s-a extins de la testicul si in alte parti ale corpului. Determinarea stadiul (masura) bolii ajuta medicul sa planifice un tratament adecvat.
Cum se trateaza cancerul testicular? Care sunt efectele secundare ale tratamentului?
Desi incidenta cancerului testicular a crescut in ultimii ani, mai mult de 95 la suta din cazuri pot fi vindecate. Tratamentul este mult mai susceptibil de a fi de succes atunci cand cancerul testicular este gasit mai devreme. In plus, tratamentul poate fi adesea mai putin agresiv si poate provoca mai putine efecte secundare.

Pentru o schema de tratament trimiteti-mi analizele la mirela_wagner@yahoo.com