Cancer tiroidian

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Cancer tiroidian – apare atunci când încep să se dezvolte celulele anormale în tiroidă, o glandă în formă de fluture aflată la baza gâtului, chiar sub mărul lui Adam.

Glanda tiroidă produce hormoni care reglează bătăile inimii, presiunea sângelui, temperatura corpului și greutatea. În ultima vreme cazurile de cancer tiroidian au început să crească, mai ales în SUA.

Medicii sunt de părere că acest lucru se întâmplă pentru că noua tehnologie le permite să găsească chiar și tumori mici, care, în trecut, nu puteau fi descoperite. Majoritata cazurilor de cancer tiroidian poate fi tratat cu ajutorul tratamentului sau a intervenților chirurgicale.

Cancer tiroidian. Simptome
Cancerul tiroidian nu prezintă la început simptome tipice. Însă, pe măsură ce tumorile cresc, pacientul poate suferi:

o umflătură ce poate fi simțită sub piele pe gât
schimbări ale vocii, inclusiv răgușeală
dificultăți de înghițire
durere în gât
umflarea ganglionilor limfatici de la gât
tuse consistentă
Dacă suferi de astfel de simptome, mergi urgent la medic. Cancerul tiroidian nu este frecvent, așa că medicul s-ar putea să investigheze și alte cauzeale simptomelor mai întâi.

Cancer tiroidian. Cauze
Nu se știe cu exactitate ce provoacă cancerul tiroidian. De obicei, acesta se întâmplă când celule din glanda tiroidă suferă schimbări genetice (mutații). Aceste mutații permit celulelor să crească și să se înmulțească rapid. Acestea își pierd abilitatea de a muri, așa cum fac celulele normale. Acumularea de celule anormale în tiroidă formează tumoarea. Acestea pot invada și teșuturile apropiate și se pot răspândi chiar în tot corpul.

Tipuri de cancer tiroidian
În funcție de tipul de cancer tiroidian se stabilește tratamentul si prognosticul. Tipuri de cancer tiroidian includ:

cancer tiroidian papilar – cea mai comună formă de cancer tiroidian, cancer papilar apare din celulele foliculare, care produc și deozitează hormoni tiroidien. Cancerul tiroidian papilar poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea afectează oameni cu vârste între 30-50 de ani.
cancerul tiroidian folicular- se dezvoltă și din celulele foliculare ale tiroidei.Acesta afectează , de obicei, persoane peste 50 de ani. Cancerul cu celule Hurthle este foarte rar și potențial cea mai agresivă formă de cancer tiroidian folicular.
cancer tiroidian medular – începe în celulele tiroidiene numite celule C, care produc calcitonina hormonului. Nivelurile crescute de calcitonină în sange pot detecta cancerul tiroidian medular într-un stadiu foarte timpuriu. Anumite sindroame genetice cresc riscul de cancer tiroidian medular, cu toate că această legătură genetică este mai puțin frecventă.
cancer tiroidian anaplastic -este o formă rară de cancer care crește rapid și este foarte greu de tratat. Acesta apare, de obicei, la adulț trecuți de vârsta de 60 de ani
limfom tiroidian -este o formă rară de cancer tiroidian, care începe în celulele sistemului imunitar în tiroida și creste foarte repede. Tiroidian limfom apare, de obicei, la adulți în vârstă
Cancer tiroidian. Factori de risc
femeile- femeile sunt mai expuse la cancerul tiroidian decât bărbații
expunerea la radiații mari – precum tratamentul pentru leucemie)
predispoziție genetică

Diagnosticarea cancerului tiroidian

Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea cancer tiroidian, vi se va pot face următoarele teste pentru diagnosticarea acestuia:

examen fizic: medicul va verifica dacă există noduli în tiroidă. El vă va verifica şi gâtul sau ganglionii limfatici pentru inflamări.
analize de sânge: Medicul dumneavoastră poate verifica dacă există nivelurile anormale de hormon de stimulare tiroidiană (TSH) în sânge. VAlorile prea mari sau pre mici de TSH înseamnă că tiroida nu funcționează bine. Drept urmare acesta va cere și alte analize mai amănunțite
ultrasunete: Un dispozitiv foloseşte ultrasunete care crează un ecou când sunt reflectate de organe. Ecourile crează o imagine a glandei tiroide şi a ţesuturilor din jur. Imaginea poate arăta nodulii tiroidieni care sunt prea mici pentru a fi simţiţi. Medicul dumneavoastră foloseşte imaginea pentru a afla dimensiunea și forma fiecărui nodul și dacă nodulii sunt solizi sau umpluţi cu lichid. Nodulii care sunt umpluţi cu lichid nu au celule canceroase, de obicei. Nodulii care sunt solizi ar putea avea celule canceroase.
scanarea CT sau ecografia tiroidei: dacă medicul va cere scanarea tiroidei această se face cu o substanță radioactivă (cum ar fi iod radioactiv). Se va înghiți puțină subtanță, iar aceasta se va deplasa prin vasele de sânge. Celulele tiroidiene care absorb substanța radioactivă pot fi văzute pe scanare
biopsia: aceasta estecea mai sigură metodă de a diagnostica cancerul tiroidian. Un patolog verifică o mostră de țesut tiroidian cu ajutorul unui microscop. Medicul poate lua o mostră de ţesut pentru biopsie în două moduri:
– cu un ac subțire: medical va înlătura o mostră de ţesut de la un nodul tiroidian cu un ac subțire, în timp ce un dispozitiv cu ultrasunete îl poate ajuta să vadă unde să plaseze acul
– cu chirurgie: dacă în urma biopsiei cu ac, medical nu poate stabili diagnosticul, atunci se va recurge la o intervenție chirurgicală prin care se va îndepărta un lob sau întreaga tiroidă

Tratament pentru cancer tiroidian

Tratamentul pentru cancerul tiroidian depinde de vârstă, tipul și stadiul cancerului tiroidian și de starea de sănătate a pacientului. Majoritatea pacienților vor fi operați pentru îndepărtareaparțială sau totală a glandei.

Intervenție chirurgicală –chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru cancerului tiroidian. Una dintre următoarele proceduri care pot fi utilizate sunt:

lobectomie- îndepăratarea unui lob al glandei în care se găsește tumori
tiroidectomie aproape totală: îndepărtarea unei părți din glanda tiroidă
tiroidectomia totală: îndepărtarea întregii tiroide
limfadenectomie: îndepărtarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului care conțin tumori

Terapia cu hormoni tiroidieni- terapia hormonală este un tratament pentru cancer, care înlătură hormonii sau blochează acțiunea și creterea celulelor canceroase. Hormonii sunt substanțe produse în organism de glande și care circulă în sânge. În tratamentul cancerului tiroidian, medicamentele pot fi administrate pentru a preveni organismul să producă hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care poate crește șansa să crească cancerul tiroidian sau să reapară. De asemenea, pentru ca tratamentul cancerului tiroidian distruge celulele tiroidiene, glanda tiroidă nu mai poate produce o cantitate suficientă de hormon tiroidian.
Pacienților li se administrează pastile de substituție hormonală.

Pentru un tratament naturist va rog sa solicitati pe adresa de email mirela_wagner@yahoo.com