Osteoporoza

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Osteoporoza este o boala metabolica a osului in care arhitectura sa se modifica, acesta devenind mai poros si mai fragil, cantitatea de os se reducandu-se pana la un nivel la care se poate produce o fractura in absenta unui traumatism sau ca raspuns la un traumatism minim. In generalnu exista semne premonitorii pentru o prima fractura osteoporotica. Osteoporoza poate fi primara prin insuficienta gonadala indusa de menopauza, dar poate fi si secundara unor boli sau diverselor medicatii sau poate imbraca si aspecte genetice sau idiopatice. Evident forma cea mai comuna este cea indusa de menopauza si asupra ei ne vom referi in continuare.

Osteoporoza a devenit in ultimul timp o adevarata problema socio-economica, deoarece se estimeaza ca, in intreaga lume, una din trei femei si unul din opt barbati cu varsta de peste 50 ani sufera de aceasta boala.

Consecinta directa este fractura, frecvent de sold sau vertebrala, care determina suferinta majora, invaliditate prelungita, scaderea calitatii vietii si, nu in ultimul rand, costuri enorme, fie ele directe sau indirecte derivate din necesitatea asistarii acestor pacienti. Numarul fracturilor osteoporotice creste proportional cu varsta, femeile fiind mai predispuse la fractura decat barbatii.

Exista o multitudine de FACTORI DE RISC in aparitia osteoporozei, dar vom insista doar asupra catorva, care sunt bine de cunoscut de catre toti.
Astfel trebuie avuti in vedere factorii genetici, cum ar fi rasa alba, istoricul familial sau statura mica (<58 Kg). Un rol deosebit il are stilul de viata, in care fumatul si inactivitatea fizica sunt factori de risc importanti. De asemenea, o menopauza precoce sau o menarha tarzie pot favoriza aparitia osteoporozei. Dintre factorii nutritionali voi mentiona dieta saraca in calciu sau cea vegetariana, consumul excesiv de alcool si cafea sau aportul exagerat de proteine care poate antrena cresterea eliminarii urinare a calciului.

Cunoscand aceste lucruri putem spera ca osteoporoza, spre deosebire de alte boli poate fi mai usor diagnosticata si implicit tratata precoce, in acest fel nu se mai ajunge la fractura si la complicatiile pe care aceasta le poate aduce. S-a demonstrat ca tratamentul poate scadea riscul fracturilor de fragilitate cu 50%, uneori chiar dupa primul an de tratament.

Evident ca este mult mai usor sa prevenim decat sa ajungem la un tratament curativ. In acest sens, un prim pas il reprezinta reprezinta preventia primara, care vizeaza asigurarea unui os rezistent inca din perioda tineretii. Atingerea unei mase osoase cat mai mari se poate realiza prin aport suficient de calciu (lactate, cruditati, seminte, soia), proteine si vitamina D, printr-un stil de viata echilibrat, incluzand exercitiul fizic si excluzand abuzul de alcool si tutun.

Pe masura ce inaintam in varsta, mentinerea rezistentei sistemului nostru osos reprezinta elementul principal al preventiei secundare.
In conditiile existentei unor factori de risc se recomanda consultarea unui medic, care poate recomanda efectuarea unui test de masurare a densitatii osului, test recomandat obligatoriu si in cazul unor fracturi aparute la persoane cu varsta peste50 ani. Acest test consta intr-o scanare nedureroasa si noninvaziva, care masoara densitatea osului la nivelul coloanei lombare, a soldului sau la extremitatea distala a antebratului.
In prevenirea aparitiei osteoporozei si a fracturilor este implicata toata lumea, incepand cu individul de peste 40 ani care trebuie sa fie constient de faptul ca o fractura reprezinta semnalul de alarma pentru osteoporoza si pentru producerea de alte fracturi in viitor, in aceeasi masura cu factorii de risc mentionati anterior.

Corpul medical este implicat in educatia, diagnosticul si tratamentul precoce, care urmareste pe cat posibil prevenirea pierderii de masa osoasa, cresterea ei si stabilizarea sindromului osteoporotic la cei cu pierderi semnificative, ameliorarea durerii, cresterea mobilitatii si de ce nu minimalizarea depresiei pe care o poate induce aceasta suferinta. Nu trebuie sa uitam ca toti oamenii pierd masa osoasa pe masura ce imbatranesc, dar cei ce au o masa osoasa normala au un risc de fractura mai scazut.

Consideram ca toate cele mai sus mentionate nu au avut darul decat de a va face sa constientizati importanta acestei adevarate epidemii tacute care este osteoporoza, care ataca silentios si care poate duce la consecinte uneori dramatice.

NU TREBUIE SA UITAM CA:

aparitia primei fracturi vertebrale poate creste de doua pana la cinci ori riscul de aparitie al unei noi fracturi vertebrale in urmatorul an;
in cazul fracturii de sold 95% dintre pacienti sunt supusi unei interventii chirurgicale;
la un an dupa fractura de sold unul din patru pacienti decedeaza;
aproximativ 30% dintre pacienti sunt obligati sa renunte la un mod de viata independent, avand nevoie sa fie asistati.

Tratament naturist

Red Reishi 3/zi

Cordyceps 3/zi