Coxartroza

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Ce este coxartroza?

     Coxartroza este un proces degenerativ, un proces de degradare a structurilor care compun articulatia soldului, articulatia coxo-femurala. Ea poate fi uni sau bilaterala. Ca si in cazul celorlalte articulatii, “piesa “ de baza a articulatiei coxo-femurale este cartilajul hialin. Acesta este compus din 95% apa si matrice cartilaginoasa extracelulara si 5 % condrocite. Aceste condrocite au cel mai lung ciclu celular dintre celulele organismului, deci si cel mai lung ciclu de refacere. De aceea este foarte important ca aceasta boala sa fie tratata cat mai repede. La un moment dat articulatia soldului nu mai suporta eforturile mari la care este supusa, incep procesele de degradare si apare ceea ce noi numim coxartroza.

Ce simptome apar in coxartroza?

     Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia unei rigiditati la nivelul articulatiei soldului afectat, rigiditate care se accentueaza treptat. In aceasta faza apar si cracmentele sau pocniturile la nivelul articulatiei. Ca urmare a acestui fapt, scade gradul de mobilitate si posibilitatea de deplasare. Dupa o perioada apare si durerea, care poate fi localizata la nivel inghinal, la nivelul fesei, sau poate fi resimtita chiar la nivelul genunchiului. Acest lucru poate fi un element disturbator si poate duce la confuzia unei coxartroze cu gonartroza sau artroza genunchiului. De aceea e nevoie de un diagnostic precis, pentru a se face un tratament corespunzator. Durerea devine simptomul principal, la inceput ea aparand in mers, iar apoi, pe masura ce boala avanseaza, fiind prezenta si in repaus. Dimineata, primii pasi pot fi foarte durerosi, dar pe masura ce se continua miscarea, durerea poate sa se amelioreze. Daca la inceput doare doar ziua, ulterior durerea apare si noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a bolii.

     Daca boala nu este tratata corespunzator, procesul degenerativ avanseaza si, datorita scaderii lichidului intraarticular si subtierii cartilajului articular ca urmare a degradarii lui, piciorul afectat se scurteaza si apare schiopatatul.

Cum se diagnosticheaza coxartroza?

      O metoda mult folosita pana in prezent pentru diagnosticul acestei boli era radiografia, insa ea are multe dezavantaje, printre care il amintesc doar pe acela ca iradiaza, deci nu se poate repeta ori de cate ori ar fi nevoie si nu poate fi folosita la orice categorie de bolnavi si in orice situatie.

Cum se trateaza coxartroza?

      Si in aceasta boala, ca in oricare alta, este foarte valabil principiul ca este mai usor si mai ieftin sa prevenim decat sa tratam. Si termograful ne ajuta foarte mult in acest sens, deoarece este capabil sa depisteze o coxartroza care inca nu exista, care urmeaza sa se produca. Si ar fi foarte bine ca atunci cand termograful sesizeaza inclinatia, predispozitia de a face o coxartroza , pacientul respectiv sa faca un tratament de intretinere a articulatiei amenintate de aceasta boala si de prevenire a instalarii ei. Dar cati dintre noi facem asa ceva? Ar trebui sa ne gandim tot mai mult la medicina de intretinere, medicina de preventie, medicina profilactica. Si cum lucrul acesta nu se prea intampla, din pacate, boala isi urmeaza cursul si la diagnostic o gasim in diferite faze de evolutie. In functie de aceste faze se stabileste schema de tratament si numarul de sedinte de recuperare medicala necesare. In cazul in care nu facem un tratament preventiv, ce bine ar fi ocazie dupa ocazie, si sa ne prezentam la medic la primele dureri, pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.Singura cale de a obtine calmarea durerii in mod real si nu numai cat tine un calmant, si singura cale de a obtine ameliorarea miscarii pana la redobandirea in intregimee a libertatii de deplasare, este refacerea, regenerarea cartilajului articular. Vreau doar sa precizez ca acest cartilaj are ritmul lui de regenerare si de aceea este extrem de important cat de repede va prezentati la scanarea termografica. In cazul unei coxartroze avansate si a unui cartilaj foarte degradat, durata refacerii, a regenerarii, este mai lunga si durerea pe care trebuie sa o suportati este mai mare. De aceea va adresez si aici indemnul: nu amanati, prezentati-va la medic, faceti un tratament corect de recuperare medicala, corespunzator stadiului in care se gaseste boala, si recuperarea este posibila.Preventiv pentru coxatroza 

schema de tratament :

  • Red Reishi 2/zi

Prof.Dr.Mirela Wagner

cos de cumparaturiClick pe cosul de cumparaturi pentru a comanda produse. Intrarea in magazinul virtual si inscrierea ca utilizator nu va implica cu nimic financiar. Pentru detalii despre procedura de cumparare intrati pe pagina CUM CUMPAR ?