Ciuperci medicinale

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Ciupercile medicinale ca o sursa de polizaharide imuno-modulatoare si anti-tumorile.

     In general, termenul “ciuperci” face referire la definitia data de Chang  si Miles ( 1920 ) : “un macrofungus cu un corp roditor distinct, care poate fi ori hipogeu, ori epigeu, suficient de mare pentru a fi vazute cu ochiul liber si de a fi luate in mana.”

     Numarul de ciuperci de pe Terra este estimat la 140000, cu toate acestea, poate doar 10% dintre ele (aproximativ 14000 de specii) sunt cunoscute. Ciupercile cuprind  o vasta si, in mare parte, neexploatata sursa de noi si puternice produse farmaceutice. De fapt, si cel mai important pentru medicina moderna, ele reprezinta o sursa nelimitata de polizaharide cu proprietati de  prevenire a tumorilor si de a stimula sistemul imunitar. Multe, daca nu toate, dintre ciupercile Basidiomicete contin polizaharide biologic active in organismele de fructe, mycelium si broth. Date privind polizaharidele din ciuperci au fost colectate de la 651 de specii si 182 de genuri de Hetero- şi Homobasidiomycetes. Aceste polizaharide au o compozitie chimica diferita, cele mai multe apartinand grupuiui de glucanate Beta; acestea au legaturi de tip Beta ( 1 -> 3 ) pe canalul principal al glucanatei, si, aditional, puncte de legatura Beta ( 1 -> 6 ) necesare prevernirii aparitiei tumorilor. Glucanatele ce au o mai mare masa moleculara par a fi mai eficiente decat cele cu masa moleculara mai mica. Modificarea chimica este adesea efectuata pentru a imbunatatii activitatea antitumorala si calitatile clinice ale polizaharidelor. 

     Principalele puncte antitumorale si efectele imunomodulatoare ale polizaharidelor din ciuperci. Cele mai importante dintre ele sunt :

  • Prevenirea aparitiei cancerului prin consumul oral de ciuperci sau de preparate din ciuperci
  • Activitate direct antitumorala.
  • Actiune de potentare a sistemului imunitar impotriva tumorilor in combinatie cu chimioterapia.
  • Efect preventiv al metastazei tumorilor.

     Un bun exemplu de efect de prevenire este dat de un studiu din Japonia asupra ciupercii medicinale comestibile Hypsizygus Marmoreus (Ikekawa 2001). Soareci de control au fost crescuti pe o dieta normala, in timp ce alti soareci au fost crescuti cu o dieta la care se adauga 5% fructe uscate din H. marmoreus. Toti soarecii au fost injectati cu un puternic agent cancerigen  methyl-cholanthrene si cancerogeneza soarecilor a fost masurata. La sfarsitul celei de a 76-a saptamani de observatie, 21 din cei 36 de soareci de control prezentau tumori in timp ce doar 3 din 36 de soareci din grupul celor tratati aveau tumori. Autorii au concluzionat ca mecanismul de prevenire a cancerului a ciupercilor comestibile este datorat imunopotentarii (Ikekawa 2001).

     Cercetatorii au demonstrat ca rata de deces in functie de cancer a fermierilor a caror princpala ocupatie era fabricarea Flamulinei veluptipes ( o bine cunoscuta ciuperca medicinala din Japonia ) era considerabil mai mica decat cea a restului populatiei din Prefectura (Ikekawa 1995, 2001). O alta observatie similara din Brazilia a implicat studii ample a Agricus blazei ( vezi mai jos ).

Mecanismele antitumorale si imunomodulatoare ale polizaharidelor ciupercilor.

     Polizaharidele din ciuperci exercita actiunea antitumorala in mare parte prin intermediul activarii raspunsului sistemului imunitar al gazdei organismului. Aceste substante sunt vazute a fi modificatoare ale raspunsului biologic BRMs; Wasser and Weis 1999). In principiu, asta inseamna ca :

  1. ele nu provoaca rau si nu exercita stres asupra organismului
  2. ele ajuta organismul sa se adapteze numeroaselor conditii de mediu si biologice
  3. ele exercita o reactie nespecifica asupra organismului, sprijinind cateva sau chiar toate sistemele majore, inclusive cel nervos, hormonal si imunitar precum si functiile regulatorii (Brekhman 1980).

Actiunea de imuno-modulare a polizaharidelor din ciuperci este valoaroasa in special ca profilactic, o blanda si non-invaziva forma de tratament , si de asemenea  in prevenirea tumorilor etc.

     Polizaharidele din ciuperci nu ataca celulele canceroase in mod direct, ci  isi produc efectele antitumorale prin activarea diferitelor reactii ale sistemului imunitar al gazdei. Acest aspect a fost verificat in multe experimente, cum ar fi pierderea efectului antitumoral al polizaharidelor la soareci, dupa administrarea serului antilimfocite ( Ooi and Liu 1999 ).  Aceste rezultate sugereaza faptul ca actiunea antitumorala a polizaharidelor necesita atat o componenta intacta a Limfocitelor T  cat si ca activitatea sa fie mediate printr-un mecansim imun al timusului. De asemenea, activitatea antitumorala a lentinan si a altor polizaharide este inhibata de catre agentii de pretratare cu antimacrofage( cum ar fi carrageenan). Derivatele din ciuperci si polizaharidopeptidele pot fi imuno-modulatori. Capacitatea acesto compusi de a mari sau de a miscora reactia sistemului imunitar depinde de un numar de factor cum ar fi dozajul, modul de administrare, durata si frecventa de administrare, mecanismul de actiune sau locul de activitate. Mai multi compusi din ciuperci s-au dovedit a creste reactia sistemului imunitar si activitate a mai multor celule imunitare care sunt importante pentru mentinerea homostazei, de exemplu celulele gazda ( cum ar fi citotoxice, macrofagele, monocitele, neutrofilele, celulele “ucigase”, celulele dentritice ) si mesagerii chimic ( citocinele cum ari fi interleuchinele, interferonul,  factorii de stimulare a coloniei) care declanseaza raspunsuri acute. Ele pot fi, de asemenea, luate in considerare ca inductori ai citochinei ce sunt capabili sa induca expresia genelor a mai multor citochine imunomodulatoare si citochine receptoare. Limfocitele guverneaza productia de anticopri (celule Beta) iar celule mediate ( celule T)  sunt si ele stimulate.

Prevenire :

     Studiile epidemiologice din Japonia si Brazilia arata ca prin consumul anumitor ciuperci medicinale pe o perioada mai lunga de timp se reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului. De asemenea, este o dovada din ce in ce mai puternica in legatura cu animalele experimentale cum ca administrarea de ciuperci medicinale poate avea un efect de prevenire a cancerului, demonstrand atat activitatea antitumorala intensa cat si oprirea procesului de metastaza. Extractele din ciuperci medicinale pot fi folosite pentru a imbunatati calitatea vietii prin atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei cum ar fi oboseala, lipsa apetitului pentru mancare, supreasia maduvei osoase si a riscului de infectie.

     “Acesti compusi s-au dovedit a fi siguri cand sunt administrati pe o perioada lunga de  tratament si, in mod semnificativ, acesti compusi se pare ca reduce efectele adverse ale radioterapiei si a chimioterapiei. Aceste resultate nu sunt in concordanta cu bine documentatele efecte secundare adverse asociate cu majoritatea compusilor cimioterapeutici si de asemenea, intr-o mai mica masura, cu anumite imuno-terapeutice care s-au aratat capabile de a cauza febra, frisoane, eruptii cutanate, edeme, artralgii, hipotensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau intoxicare”. Multi compusi din ciuperci medicinale au fost catalogati de catre Institutul de Cancer din Statele Unite  ca agenti antitumorali.
De ce sa folosesc un ameste de ciuperci ?

     Cercetatorii cred ca, in scopul de a maximiza reactia sistemului imunitar, un amestec de polizaharide din ciuperci este ideal. Aceste polizaharide cresc numarul si activitatea a Limfocitelor T si a Limfocitelor “Ucigase”. Combinarea diverselor specii de ciuperci medicinale trimite sistemului imunitar mai multi stimuli pentru a “trezi” defensiva naturala a organismului.

De ce este important ca ciupercile medicinale sa fie crescute ecologic ?

     Ciupercile pot concetra metale grele, mai ales daca sunt crescute langa  o zona puternic industrializata unde agentii de poluare ai aerului si ai apei pot afecta dezvoltarea acestora.