Cancerul de vezica – cauze, diagnostic si tratament

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Cancerul de vezica – cauze, diagnostic si tratament

Organul gol situat in partea inferioara a adomenului, in pelvis, este vezica urinara. Vezica colecteaza si depoziteaza urina produsa de rinichi. Pe masura ce se umple cu urina, peretii musculari ai vezicii se destind si ea se mareste in volum. Cancerul de vezica apare atunci cand celulele normale trec printr-o transformare, ele crescand si multiplicandu-se fara control normal. Pe masura ce se multiplica, ele formeaza o arie de celule anormale, pe care specialistii o numesc tumora.

Dintre diferitele tipuri de celule care formeaza vezica urinara, cele din interior sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului decat cele din exterior. Dupa tipurile de celule din care se dezvolta, cancerul poate fi: carcinomul urotelial – se formeaza in celulele din linia peretelui vezical; carcinomul cu celule scuamoase – se formeaza din celulele care sunt prezente in inflamarea sau infectia vezicii urinare, care a avut loc timp de cateva luni sau cativa ani si adenocarcinomul – se formeaza din celulele glandulare.

Cauzele aparitiei cancerului de vezica urinara
Nu se stie exact ce cauzeaza cancerul de vezica urinara, insa s-au descoperit o serie de carcinogene care sunt posibile cauze, in special cele din fumul de tigara.

Stim insa ca urmatorii factori cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer de vezica urinara:

– fumatul: este un factor foarte mare de risc pentru aceasta afectiune, fumatorii fiind de doua ori mai predispusi la cancer decat nefumatorii;
– expunerea la substante chimice, persoanele care lucreaza in medii cum ar fi: industria procesarii pielii, vopsirii parului, textilelor si imprimarii sunt predispuse la dezvoltarea acestui tip de cancer;
– dieta aduce de asemenea un risc in plus, deoarece persoanele care consuma o cantitate mare de carne prajita si grasimi animale sunt cei care au un risc mai mare de a face cancer de vezica urinara.

Acestia sunt factorii in privinta carora putem face ceva, daca ne dorim, pentru a ne proteja de dezvoltarea acestei boli.

Exista insa si o serie de factori in privinta carora nu putem face nimic, cum ar fi:

– varsta: batranii sunt cei care dezvolta de obicei aceasta boala;
– sexul: barbatii sunt de 3 ori mai predispusi la cancerul de vezica decat femeile;
– rasa: persoanele albe au probabilitatea cea mai mare sa dezvolte acest cancer, celelalte rase fiind mai putin amenintate;
– inflamarea cronica a vezicii, istoricul de cancer de vezica urinara in trecut si defectele din nastere: unele persoane se nasc cu un defect in anatomia normala a vezicii, lucru care le mareste riscul de a dezvolta cancer la acest organ.

Semnele si simptomele cancerului de vezica urinara
Cele mai comune simptome ale cancerului de vezica urinara sunt: hematuria (sange in urina), durere sau usturime in timpul urinarii, fara semne de infectie a tractului urinar, senzatia falsa de a urina, urinarile mai dese decat de obicei. Prezenta acestor simptome nu inseamna neaparat ca este vorba despre un cancer al vezicii urinare. Prezenta sangelui in urina este de obicei primul semn al cancerului de vezica urinara. Aparitia acestor simptome insa, ar trebui sa ne conduca spre realizarea unui consult specializat in acest sens.

cancerul de vezica
Diagnosticul cancerului de vezica urinara
La fel ca majoritatea cancerelor, cancerul de vezica urinara este mai usor de tratat daca este diagnosticat in stadiu incipient, cand nu a invadat tesuturile inconjuratoare.

Urmatoarele masuri pot spori diagnosticarea eficace a acestei boli: daca o persoana nu prezinta factori de risc, trebuie sa fie foarte atenta la aparitia primelor simptome si sa se prezinte imediat la doctor. Daca prezinta factori de risc ea trebuie sa vorbeasca cu un specialist pentru efectuarea de teste screening, pentru depistarea precoce a afectiunii, chiar inainte de aparitia primelor simptome.

Cele mai frecvent folosite teste screening sunt:,,interviul medical”, examenul fizic, analiza de urina, citoscopia urinara si citologia. Atunci cand se suspecteaza un cancer de vezica urinara se efectueaza urmatoarele teste: Computer tomograf, biopsia, testul de urina. In functie de stadiul in care se afla cancerul putem urma anumite tratamente, el stadializandu-se in 7 stadii in functie de ce parte a vezicii este afectata. Atunci cand diagosticul de cancer este pus, urmatoarele teste se efectueaza pentru a vedea cat este de raspandit: ultrasunete, radiografie toracica, CT, scanare osoasa.

Tratamentul cancerului de vezica urinara
Cea mai folosita terapie este chirurgicala, urmata de radioterapie si chimioterapie, singure sau impreuna. Alt tratament larg folosit este imunoterapia sau terapia biologica, sunt de obicei folosite pentru primele stadii ale bolii. Fiecare tratament este individualizat in functie de fiecare pacient si de stadiul in care se afla boala.
Dintre toate tipurile de cancer, cancerul de vezica urinara are o rata mare de recidiva dupa tratament, de 50-80%. De obicei cancerul recidivat este de acelasi tip ca si cel anterior. Orice persoana trebuie sa se prezinte la medic de la primele simptome, in special persoanele care prezinta factorii de risc ai dezvoltarii acestei afectiuni.

Schema de tratament pentru cancer de vezica urinara

Immun-Assist 3/zi
Pure Reishi Red 6/zi
Pure Cordyceps Sinensis 3/zi

Tratamentul se administreaza intre 3-6 luni depinde de stadiul bolii.