Despre GUTA si dieta sa

certificate
organic

nu conțin
aditivi

fără agenți
de conservare

Alaturi de tratament , interventia nutritionala este foarte importanta in guta si are drept scop: reducerea greutatii corporale, cresterea diurezei si alcalinizarea urinei, eliminarea alimentelor ce declanseaza atacul de guta si cresc valorile acidului uric.

Guta este o afectiune metabolica datorata excesului de acid uric din sange si se caracterizeaza prin episoade inflamatorii articulare dureroase. Inflamatia articulara apare datorita depunerii de cristale de urat de sodiu la nivelul articulatiilor (haluce, glezna, genunchi, cot etc.). Primele informatii despre aceasta boala dateaza din anul 2600 I.Hr, cand egiptenii au descris artrita gutoasa a degetului mare de la picior.

Era cunoscuta ca fiind „boala oamenilor bogati” sau „boala regilor”. Pentru ca aceasta boala poate produce disconfort prin durerea din episoadele acute sau din litiaza urica (depunerea de cristale de urat de sodiu la nivel renal) este important sa stim cum putem sa o prevenim.

Scaderea in greutate se recomanda persoanelor supraponderale si obeze. Aceasta se va face progresiv, nu brusc, cu o dieta moderat hipocalorica (cu putine calorii), cu putine proteine si lipide si mai multe glucide.

Pentru cresterea diurezei (cantitatea de urina / 24 de ore), se recomanda consumul de apa potabila, ceaiuri diuretice, ape oligominerale si alcaline pentru a obtine o diureza de peste 2,5 litri. Consumul de lichide se imparte in 5-6 prize in timpul zilei si una la culcare. Cresterea diurezei are drept scop eliminarea acidului uric prin urina si reducerea cristalizarii acestuia.

Alimentele interzise sunt: carnea de animal tanar (vitel, miel, pui), carnea de vanat, organe (rinichi, ficat, creier, momite etc.), mezeluri, supe de carne, pateuri de carne, fructe de mare, peste gras, alcool (in special bere si vin), mazare, sparanghel, spanac, smochine uscate, concentrate industriale de tomate, sfecla rosie, castraveti, telina, fasole alba, dulciuri concentrate si condimente picante.

Alimente permise pacientilor cu guta: lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe, grasimi reduse pana la 60 g pe zi; paine alba veche de o zi, fainoase, mamaliga, legume verzi sub forma de supa, creme de legume, cartofi, sucuri de legume, fructe proaspete.

Cantitatea de sare admisa zilnic este de 1-2 g pe zi. Pacientilor li se permite consumul de carne slaba: vaca, peste, pasare (100 g de 3 ori pe saptamana), in special fiarta. In zilele fara carne se vor consuma branzeturi slabe, iaurt si unt. Ouale sunt permise in cantitate de maxim trei pe saptamana, preferabil in compozitia mancarurilor.

Important de retinut este ca aceasta boala nu se vindeca, dar se poate tine sub control prin regim alimentar si cu ajutorul medica mentelor. In plus, pacientii diagnosticati cu guta trebuie sa isi controleze periodic nu doar nivelul de acid uric din sange, ci si glicemia si colesterolul, pentru ca guta se poate asocia si cu alte boli metabolice: diabetul zaharat si dislipidemiile. Insa un stil de viata echilibrat cu activitate fizica zilnica moderata si o dieta sanatoasa va pot tine departe de toate aceste boli.

DICTIONAR:

  • Acid uric – produs rezultat din catabolismul constituentilor acizilor nucleici, ce se elimina prin urina. Se poate depune in rinichi si determina aparitia calculilor, sau in articulatii, provocand crizele de guta.
  • Urat de sodiu – sarea de sodiu a acidului uric.Litiaza – formarea de calculi in diferite cavitati sau canale ale organismului.

Schema de tratament

Red Reishi 3/zi
Cordyceps 3/zi
Imune-Assist 3/zi

Prof.Dr.Mirela Wagner